• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • 0887 80 10 35
    • Плоскостъпие /дюстабан/

     Плоскостъпието (на латински: pes planus или плоско стъпало, паднал свод), наричано още дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод на човешкото ходило.

     Плоскостъпието (на латински: pes planus или плоско стъпало, паднал свод), наричано още дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод на човешкото ходило.

     Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години. Ако това не се случи се появява плоскостъпие. При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото.

     Това нарушение довежда до нарушаване на статиката на краката, а от там и до дискомфорт и болки по целите крака. Плоскостъпието може да бъде предпоставка за развитието на дегеративни ставни заболявания и болки в кръста.  Затова е необходимо носенето на анатомични стелки – за компенсиране на дисбаланса и стабилизиране на свода.

     Ходилото има три свода – два надлъжни (медиален и латерален) и един напречен. Медиалният надлъжен свод се намира от вътрешната страна на ходилото и е с най-голяма извивка по средата. Лателарният свод е слабо изразен и се намира от външната страна на ходилото. Напречният свод се намира при втората предно-ходилна и клиновидна кост.

     Именно благодарение на тези сводове ходилото се опира в земята на три точки – ставата на първи пръст, ставата на пети пръст и петната кост. Заедно сводовете играят ролята на своеобразен амортисьор, а наличието им осигурява оптимални условия за работа на мускулите. Без тях мускулите ще се претоварват много бързо.

     Тук можете да разгледате нашите продукти от анатомични и ортопедични стелки:

     www.samozdrav.bg/stelki

      

   • Newsletter