0
Вход и Регистрация

Могат ли да се използват ортези и бандажи за предотвратяване на наранявания?

10/05/2024
samozdrav
Могат ли да се използват ортези и бандажи за предотвратяване на наранявания?

Основната функция на ортезатаили бандажа е да фиксира една или друга част от тялото. При леки наранявания и за профилактика обикновено се използват ортези или бандажи от еластична тъкан. Ако нараняването е по-сериозно, тогава за фиксиране се използват ортези с пластмасови или метални вложки.

Ако спортувате активно, вероятно неведнъж сте се сблъсквали с микротравми и навяхвания. Много причини водят до тях: недостатъчно загряване, пренебрегване на предпазните мерки, желание да получите най-добрия резултат. В допълнение, наранените връзки и стави остават най-уязвими дори след възстановяване.

За да се намали вероятността от нараняване, спортистите често използват ортези и бандажи. За екстремните спортове това е почти задължителна екипировка.

Когато избирате ортеза за конкретен спорт, помислете коя става носи най-голямо натоварване. Нека да разгледаме няколко примера.

Бягане

При бягане глезенната става е подложена на най-голямо натоварване. Практически не е защитен от мускули. Ортезата за глезена прилича на външен вид на чорап: поставя се на крака, оставяйки пръстите отворени, сигурно фиксира петата и глезена.

Колоездене

Велосипедът се счита за доста безопасен за коленните стави и дори полезен при умерено натоварване. Но всичко зависи от броя на цикличните сесии и тяхната интензивност. Появата на болка може да бъде повлияна от внезапно увеличаване на натоварването или промени в настройките на велосипеда.

Ставите, за разлика от мускулите, не могат да се тренират. Освен това, след наранявания на стави или връзки, възстановяването им отнема много време и не е пълно. Следователно ставите и връзките трябва да бъдат защитени от прекомерен стрес и хипотермия.

Волейбол и баскетбол

В спортове като баскетбол и волейбол играчът често хвърля топката. Този повтарящ се стрес може да доведе до разтягане на мускулите и различни наранявания в лакътната става. За разлика от острото нараняване, което възниква в резултат на падане или сблъсък с друг играч, нараняването при хвърляне възниква постепенно с течение на времето.

Освен изброените спортове, най-често ортезите и бандажите се използват и при танци, футбол, силови спортове, гимнастика, сноуборд или ски.

Ако извършвате физически труд, еластичния бандаж също ще бъде полезен. Това ще помогне да се избегнат наранявания, ще укрепи сухожилията и ще намали напрежението върху връзките и ставите. За да изберете правилната ортеза или бандаж, консултирайте се със специалист.

Тук можете да разгледате нашите предложения за ортези и бандажи за всички стави

magnifier