0
Вход и Регистрация

Кинезиологична лента Kindmax

12.90 лв.

Кинезиотейпингът е метод, използващ самозалепващи ленти от естествен материал, които се поставят върху кожата и спомагат за естественото възстановяване на тялото.

Тегло 0.10 кг
oldurl

oldid

Цвят

Бежов, Бял, Жълт, Зелен тъмно, Лилав, Оранжев, Розов, Син светло, Син тъмно, Червен, Черен

Код: 0705 Категория:

Какво представлява кинезиотейпингът и на какъв принцип действа?

Това е метод, използващ самозалепващи ленти от естествен материал, които се поставят върху кожата и спомагат за естественото възстановяване на тялото. Самите ленти са проектирани така, че са с подобна дебелина и еластичност като човешката кожа (130-140%) и копират нейните естествени свойства. Кинезио лентите са направени от водоустойчива и дишаща материя, като в зависимост от двигателната активност могат да се задържат от 3-5 дни върху кожата. Действието на кинезиотейпинга е свързано с начина на залепване върху кожата, като той едновременно дава допълнителна стабилност и подпомага лимфотока и оздравителните процеси. Стабилността, която кинезиотейпингът дава е чрез подпомагане на работата на слабите или травмирани мускули и сухожилия, без да ограничава обема на движение. Също така, чрез издърпването на кожата над мускула се подпомага нормалния лимфоток, намалява се отока, болката и се съкращава възстановителния период след травма. Принципа на действие на кинезиотейпинга е свързан с възстановяване и подпомагане баланса на мускулатурата и циркулацията по един естествен за организма начин.

Ефекти от използването на кинезиотейпинг

 •  подпомагане на слабите и уморени мускули
 • улесняване на мускулната и сухожилна дейност
 •  намаляване на отока
 • намаляване на болката
 • подобряване на лимфния и венозния поток
 • подобряване на кръвообращението и ускоряване на възстановителните процеси

Методика и начин на приложение на кинезиотейпинг

Кинезио лентите са с различен размер, форма и цвят. Цветът не е свързан с различни свойства на лентата, а по-скоро с теорията за психическото въздействие на цветовете. Използват се ленти с различна широчина, дължина и форма. Тези с формата на "I" се използват при къси мускули и места с права форма, с формата на "Y" за двуглави мускули или места около става, а "X" при големи и дълги мускули. Така според конкретните цели и задачи на кинезиотейпинга се подбират подходящи по форма и размер лепенки, като в много от случаите се прави комбинация между няколко.

Има два начина на залепване на кинезио лентите. При единия начин кинезио лентата се поставя върху разтегнат мускул и сухожилие, което след съкращаване им води до образуването на кожни гънки. При втория се разпъва самата кинезио лентата при поставянето, а след свиването и под нея се образуват кожни гънки.

Показания за използването на кинезиотейпинг

Кинезиотейпингът има много широк спектър от спортни травми и заболявания, за които може да бъде използван, като чрез работата на много кинезитерапевти в тази посока списъка постоянно се удължава. В спорта се използва като подпомагащо нормалната спортна дейност средство, а в кинезитерапията за подпомагане на възстановителния процес след травми. Днес, освен в спорта и възстановителните процедури, кинезиотейпинг се използва успешно при бременност, главоболие и гръбначни изкривявания.

 • След спортни травми като контузии, разтежения, навяхвания, изкълчвания
 • При заболявания като тендинити, бурсити, миозити, периартрити
 • Синдром на карпалния тунел
 • При ставна нестабилност
 • При отоци
 • При болки в гърба и кръста

Цветове кинезио ленти:

Основните цветове на кинезиотейпинга са бежов, черен, син, розов. Докато черният и бежовият са неутрални цветове, то розовият действа като топъл цвят който вкарва допълнително енергия (при необходимост стимулиране на мускулите) , а синият е студен цвят който отнема енергия (например при отоци и натъртвания).

Противопоказания за използването на кинезиотейпинг

 • Самия метод е напълно безвреден и безопасен за приложение и затова противопоказанията са свързани по-скоро с правилната методика на работа и някои общи кинезитерапевтични противопоказания.
 • Не се прилага в близост и върху места с ракови образувания
 • Не се прилага върху увредена и инфектирана кожа
 • Не се прилага при алергия към кинезио лентите
 • Не се прилага в области със заболявания на вените

Размери на една ролка: 5 см х 5 m

magnifier