0
Вход и Регистрация

Защо ми пукат коленете?

10/05/2024
samozdrav
Защо ми пукат коленете?

Понякога щракането в ставата е съвсем естествено. Но често пукането в коленете възниква поради неправилно функциониране на ставата. Човек може да не почувства характерната болка, ако няма възпаление на тъканите. Поради липсата на болка, мнозина просто игнорират пукането, въпреки че това може да е първият сигнал, който показва ортопедични заболявания.

Причини за пукане на коленете

Нека разберем структурата на колянната става. Колянната става е шарнирна става, в която движението се извършва благодарение на ставните повърхности. Те са покрити с хрущялна тъкан, която от своя страна е отговорна за гладкото движение. Самата кухина, в която се намира ставата, е покрита със съединителна тъкан, вътре в която има течност. Това е, което предотвратява триенето на повърхностите една в друга. Внезапно движение на коляното променя налягането в средата на ставата, което създава газов мехур. Мехурчетата се пукат и се чува характерно щракване. Това явление се нарича кавитация и изчезва от само себе си, например след няколко огъвания.

В допълнение, причината за това явление може да бъде мускулите и сухожилията. При движение те се трият в изпъкналите повърхности на костите, което предизвиква щракането. Същото важи и за връзките, чиято работа е придружена от характерен звук.

В юношеството и детството пукането в ставите често се появява поради факта, че костите растат по-бързо от мускулната тъкан. Мускулите, сухожилията и връзките се напрягат и причиняват пукане в ставите. Но е по-добре да си уговорите среща с ортопед, за да изключите възможни заболявания.

Основната причина за появата на хрускащи колена е износването на хрущялната тъкан. Ставите загрубяват и работата им е придружена от хрущене. Основните причини за ускоряване на разграждането на хрущялната тъкан са: интензивна физическа активност, нараняване и наднормено тегло. Но заседналият начин на живот също може да причини пукане, тъй като кръвоснабдяването на ставите се влошава, а това от своя страна се отразява на качеството на хрущялната тъкан.

Какви здравословни проблеми може да показва пукнето на колене?

Двете основни причини, поради които може да се появи пукане в ставите, са артрит и артроза.

Артритът е остър възпалителен процес. Придружен от повишена тъканна температура на мястото на възпалението, се появява зачервяване, болка и подуване. Ако не се лекува, артритът може да доведе до разрушаване на ставите.

Артрозата е хронично заболяване, причинено от увреждане на хрущялната и костната тъкан, при което се износват ставните повърхности: костни повърхности, връзки, мениски, хрущял. При артроза се появява подуване, но за разлика от артрита няма повишаване на температурата и зачервяване. Остеоартритът на колената води до варгусни и валгусни деформации.

Отделно отбелязваме, че прогресивното пукане е характерно за тези, които носят грешни обувки. Развитието на пукането се улеснява от: високи токчета или, обратно, абсолютно плоски подметки, тесен нос и натискаща обувка. Такива обувки допринасят за развитието на плоски крака, което причинява артроза и в резултат на това напукване на коленните стави.

Какво да направите, ако коленете ви пукат?

Във всеки случай, ако почувствате хрускане в коленете, трябва да се консултирате с ортопед. Лекарят ще ви помогне да разберете каква е причината. Ако не се открият патологии и предпоставки за тях, можете да водите нормален начин на живот и да спортувате.

Ако се открие артроза, артрит или друго ставно заболяване, носенето на ортеза ще стане неразделна част от предписаното лечение.

Ето и някои предложения за наколенки:

magnifier