0
Вход и Регистрация

Разширени /варикозни/ вени

02/04/2024
samozdrav
Разширени /варикозни/ вени

Вените връщат кръв към сърцето от всички органи на тялото. Основните проблеми на вените включват възпаление, съсирване и дефекти, които водят до раздуване и разширени вени.

 Разширените вени са разширени повърхностни вени в краката. Точната причина за разширени вени не е известна, но вероятно е слабост в стените на повърхностните вени. Тази слабост може да бъде наследена. При извънреден труд, слабостта води до загуба на еластичността на вените.

Вените връщат кръв към сърцето от всички органи на тялото. Основните проблеми на вените включват възпаление, съсирване и дефекти, които водят до раздуване и разширени вени.

Краката съдържат две основни групи вени: повърхностните вени, разположени в мастния слой под кожата и дълбоките вени, разположени в мускулите. Кратки вени свързват повърхностните и дълбоките вени. Кръвното налягане във всички вени обикновено е ниско и във вените на краката, ниското налягане може да създаде проблем. Кръвта трябва да тече от вените на краката нагоре, за да стигне до сърцето, когато човек стои. Дълбоките вени играят важна роля в движението на кръвта нагоре. Разположени в мощните мускули на прасците, тези вени са принудително компресирани на всяка крачка.

Разширените вени са разширени повърхностни вени в краката. Точната причина за разширени вени не е известна, но вероятно е слабост в стените на повърхностните вени. Тази слабост може да бъде наследена. При извънреден труд, слабостта води до загуба на еластичността на вените.

Дълбоките вени съдържат еднопосочни клапани, за да поддържат кръвта нагоре, а не надолу. Когато клапаните станат некомпетентни, цикълът на еднопосочен кръвоток се прекъсва и възниква връщане на кръв. Това е най-значимо, когато кръвта на обратния поток се появи между дълбоките и повърхностните вени, тъй като повишеното налягане в повърхностните вени ще доведе до допълнителна некомпетентност на клапана. Това е така, защото клапните клапи вече не се срещат в резултат на опъването на вените. Общият ефект на този повишен повърхностен хидростатичен натиск е образуването на лющещи се разширени вени. Ако това повишено хидростатично налягане не се лекува, това води до хронична венозна недостатъчност, която на свой ред води до оток, липодермосклеротични промени, варикозна екзема и улцерация.

Външната компресия прилага контролирано налягане върху кожата. Тогава поддържа повърхностната венозна система, като помага да се намали увеличеното хидростатично налягане и да се компенсира равновесието между дълбоките и повърхностните вени. Това помага за намаляване на отока и подпомагане на венозно връщане.

Видове компресия:

 Лека /първа/ (18 - 21 mmHg) компресия:

- За профилактика на венозна болест;

- при лека варикоза без оток и при ранна варикоза по време на бременност;

- Болести като диабет и ревматизъм, които водят до венозна слабост и загуба на еластичност;

- За лечение след операции на вени;

Средна/втора/ (23 - 32 mmHg) компресия:

- За изразена варикоза с тенденция към оток;

- За пост-травматично подуване;

- За период на възстановяване на прости язви;

- За повърхностния тромбофелебит;

- За лечение след операции на вени и склеротерапия;

- За изразена варикоза по време на бременност;

Силна/трета/ (34 - 46 mmHg) компресия:

- При тежка условна и пост-тромботична венозна недостатъчност;

- За изразена варикоза с оток;

- За вторична варикоза;

- За дерматосклероза;

- За период на възстановяване на тежки и повтарящи се язви (след зарастване на язва);

Противопоказания:

Абсолютни противопоказания:

- Прогресивно заболяване на артериалната конгестия в периферията;

- Декомпенсирани сърдечни заболявания;

- септичен флебит;

Относителни противопоказания:

- овлажняване на дерматоза;

- несъвместимост с тъканта за сгъстяване;

- нарушения на чувствителността на крайника;

- Прогресивна периферна невропатия;

Обозначаване на компресията :

Компресията при различните модели се обозначава на рецептите : CCL1 (18-21 mmНg), CCL2 (23-32 mmНg), CCL3 (34-46 mmНg)

Правилно вземане на размерите на крака:

Размерите се вземат сутрин преди ставане от леглото със сантиметър в зоните посочени върху опаковките на продуктите за правилно определяне на размера.

Начин на употреба:

Обуват се  сутрин преди да станете от леглото. Ако се наложи да сваляте чорапите през деня е необходимо след това да поставите краката си на високо за около 10 - 15 мин. За да улесните обуването може да напудрите крака с талк или бебешка пудра.Можете да използвате и специалните обувалки за чорапи.

Поддръжка и пране на медицинските компресивни чорапи:

Прането на всички видове медицински компресивни чорапи се извършва само и единствено на ръка, с хладка вода и течен сапун чрез намачкване без използването на хлор съдържащи препарати.
Чорапите не се търкат и не се извиват за да се запази компресията, накисват се , намачкват се, изплакват се и се подсушават на хавлиена кърпа. Оставят се да изсъхнат от само себе си, не се поставят директно върху отоплителен уред или срещу силна пряка слънчева светлина.
Компресията на по-фините модели издържа до 6 месеца, а на по-плътните до 8 месеца, след което чорапите трябва да се подменят, тъй като във времето от носенето и от прането компресията отслабва и терапевтичният и ефект се загубва.

Антиемболичен чорап до кръста с колан

Антиемболичен чорап до кръста с колан. Подходящ както за мъже, така и за жени. Предназначен за разширени вени или продължително залежаване при лежащо болни. Има за цел да подпомогне циркулацията на кръвта и да предпази от тромбози. Степента на компресия е клас I (18-24 mm Hg). Подобрява кръвообращението, улеснява движението на кръвта и помага да се предотврати развитието на разширени вени.

Предназначение: Преди и след операции на разширени вени; По време на бременност и след раждане; При лежащо болни с продължително залежаване.

Чорапите и чорапогащниците които са без пръсти могат да се носят както от мъже така и от жени без големината на ходилото да има ограничаващо значение .

Тук можете да разгледате нашите продукти

magnifier